40 de ONG-uri susțin că sub pretextul transpunerii Directivei Europene privind spălarea banilor, Parlamentul va bloca activitatea organizațiilor neguvernamentale

Camera Deputaților urmează să adopte proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul este inițiat de Guvern în vederea transpunerii celei de-a patra Directive Europene privind Spălarea Banilor (EU 2015/849) și a fost susținut constant de partidele aflate la guvernare.

40 de ONG-uri românești consideră că în textul legii au fost introduse prevederi care ”nu au ca scop prevenirea spălării banilor, ci blocarea activității asociaţiilor şi fundaţiilor din România”.

”Legea plasează societatea civilă în aceeași categorie de risc financiar cu furnizorii de servicii de jocuri de noroc și cu instituțiile bancare.

Fără publicarea niciunei analize de risc, așa cum recomandă standardele internaționale în materie, ONG-urilor li se impun așadar niște obligații de raportare la care cu greu vor face față până și instituții puternice, care înregistrează profituri importante, precum băncile și cazinourile.

Legea introduce obligativitatea de a raporta beneficiarul real în termen de 30 de zile de când acesta este cunoscut; în caz de neconformare, organizaţia poate fi dizolvată.

Caracterul excesiv nu este dat de obligaţia de raportare per se, ci de subiecţii acestei obligaţii: persoanele fizice care beneficiază de asistenţă, consiliere, ajutor, activităţi socio-medicale, educaţionale sau culturale, inclusiv copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi sau condiţii medicale pentru care au nevoie de ajutor”, se arată într-un comunicat de presă comun semnat de 40 de ONG-uri și transmis Europa FM.

”Dincolo de lipsa raţiunii legale, soluţia actuală a legiuitorului român se bazează pe un calcul politic:  în data de 22 octombrie, confruntată cu lipsa voturilor necesare, majoritatea politică a acceptat amendarea proiectului de lege în sensul excluderii de sub incidenţa precederilor referitoare la beneficiarul real organizaţiilor cetățenilor aparținând minorităților naționale, membre ale Consiliului Minorităților Naționale. Astfel, se dorește atragerea voturilor UDMR și ale reprezentanților minorităților naționale.

Dar însăși acceptarea acestui amendament demonstrează că nu este vorba de o obligație, ci de o alegere deliberată a Guvernului de a include toate organizațiile neguvernamentale în spectrul de acțiune al legii.

Inițiatorii legii susțin că proiectul trebuie adoptat de urgență, pentru că România este în procedură de sancționare din partea Uniunii Europene și poate plăti o amendă pentru că nu a transpus directiva la timp în legislația națională. În egală măsură, o transpunere greşită este un risc la fel de mare pentru o viitoare penalitate.

Lipsa demersurilor efectuate la timp, din partea autorităţilor responsabile, nu este un temei just pentru o legiferare pripită şi cu consecinţe negative asupra cetăţenilor săi.

Este incorect și imoral să fie susținute prevederi abuzive și potențial neconstituționale, sau să fie blamat Parlamentul, în numele acestei urgențe. Transpunerea este o urgenţă, dar îndreptarea unei erori de legiferare este încă posibilă şi nu va afecta în niciun fel acest caracter.

Solicităm încă o dată membrilor Camerei Deputaților – inclusiv membrilor UDMR și celorlalte minorităţi naţionale – să nu voteze proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, în forma actuală. În egală măsură, solicităm îndreptarea de urgenţă a prevederilor excesive cu privire la asociaţii şi fundaţii din proiectul de lege şi reluarea votului imediat ce acestea se vor fi remediat.

În cazul în care plenul Camerei Deputaților va vota proiectul în forma actuală, solicităm oricăror forțe politice responsabile din Parlamentul României, Avocatul Poporului și Președinția României să sesizeze de urgență Curtea Constituțională, ca singură opțiune pentru păstrarea unei societăți civile active și sănătoase, contribuind la asigurarea statului de drept din România”, continuă semnatarii comunicatului.

 

Care sunt organizațiile care trag semnalul de alarmă privind proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului

 1. ActiveWatch – Agenția de Monitorizare a Presei
 2. ANCAAR Iași – Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România Filiala Iași
 3. ARC – Asociația pentru Relații Comunitare
 4. Asociația “Atlatszo Erdely Egyesulet” / Asociația Transilvania Transparentă
 5. Asociația Ateliere Fără Frontiere
 6. Asociaţia CIVICA
 7. Asociația Civică Miliția Spirituală
 8. Asociația Dăruiește Viață
 9. Asociația de Sprijin a Persoanelor cu Nevoi Speciale – Luceafărul, Neamț
 10. Asociația E-Romnja
 11. Asociația Expert Forum
 12. Asociația Four Change
 13. Asociația MozaiQ LGBT
 14. Asociația One World Romania
 15. Asociația pentru Tehnologie si Internet – ApTI
 16. CENTRAS
 17. Centrul de Resurse Juridice
 18. Centrul FILIA
 19. Centrul pentru Inovare Publică
 20. Centrul pentru Jurnalism Independent
 21. Centrul pentru Legislație Nonprofit
 22. Centrul Român de Politici Europene – CRPE
 23. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
 24. Federația Dizabnet
 25. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil
 26. Federația Organizațiilor Neguvernamentale Pentru Copil – FONPC
 27. Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale – FONSS
 28. FONSS – Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale
 29. Fundația “Alături de Voi” România
 30. Fundația Agenția de dezvoltare comunitară “Împreună”
 31. Fundația Corona
 32. Fundația Estuar
 33. Fundația Gabriela Tudor
 34. Fundația PACT
 35. Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile – FDSC
 36. Fundația SERA ROMANIA
 37. Funky Citizens
 38. Greenpeace România
 39. Opportunity Associates Romania
 40. Terre des hommes

Powered by WPeMatico

%d blogeri au apreciat: