Cristian Tudor Popescu, după incendiul de la Balș: „Ce s-a întâmplat este din lipsa procedurilor” | VIDEO

Adriana Nedelea și Cristian Tudor Popescu au discutat, la Piața Victoriei, despre reformarea sistemului de sănătate și importanța ca acest acest lucru să se întâmple cât mai repede, după tragedia de la Matei Balș.

Cristian Tudor Popescu spune că reforma din sănătate, de care vorbesc acum autoritățile, este în zadar, atâta timp cât nu ne schimbăm modul de gândire:

„Vorbim de tâmpenia din capul nostru, aia trebuie reformată. Ce s-a întâmplat la Balș nu este vorba de competențe medicale, nu ne aflăm într-un caz de malpraxis. Nu din pricina unei incompetențe medicale s-a întâmplat asta. Din câte aud și din ceea ce știm cu privire la spital, acele aparate din salonul respectiv erau noi, nu a fost o problemă tehnică sau medicală.”

Referitor la ancheta cu privire la cauza incendiului de la Institutul Matei Balș, aceasta ar putea arăta că a fost vorba despre nerespectarea unor reguli esențiale, susține gazetarul:

„A fost o problemă de procedură, acesta este un cuvânt fatal pentru poporul ăsta. Înseamnă algoritm, înseamnă instrucțiuni. <<Respectați instrucțiunile>> este o frază înspăimântătoare pentru poporul ăsta.”

Un rezultat asemănător ar putea veni și în cazul anchetei incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț, tocmai de aceea este nevoie urgență de proceduri clare, a mai spus Cristian Tudor Popescu:

„Ce s-a întâmplat la Piatra Neamț, acolo nu știm nici acum ce s-a întâmplat, dar era vorba de aceeași situație, un salon și oxigen, ia foc și ard oameni. Trebuia să ai acum procedurile, ce anume nu se face sub nicio formă într-un spital de ATI din țara asta, asta trebuia să fie bătut în cuie. (…) Ce s-a întâmplat este din lipsa procedurilor. Cu siguranță este vorba de încălcarea unor proceduri care nici măcar nu au fost scrise pe perete după Piatra Neamț.”

Cât despre o posibilă demisie a ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, gazetarul spune că nu ar trebui să-i cerem imposibilul, chiar dacă ar fi câteva lucruri pe care ar putea să le îmbunătățească:

„A dat-o din secure în toporiște și din lac în puț, dar nu poți să-i ceri totuși acestui om să facă lucruri supraomenești. Să nu-i cerem absurdul.”

Urmăriți în continuare emisiunea integrală:

FOTO Inquam Photos -Octav Ganea