După două amânări, CCR se pronunță pe Lege dării în plată

Guvernul atacă la CCR legea de modificare a OUG 4/2016 privind școlile doctorale

După două amânări, Curtea Constituțională se pronunță azi pe legea care îți permite să dai casa înapoi și să scapi de datoria la bancă. Darea în plată a fost contestată astă vară de mai multe bănci. Judecătorii au conexat dosarele și, pentru că este un caz complex, și-au luat timp de gândire, iar orele următoare vor spune dacă legea respectă sau nu Constituția.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a intrat în vigoare pe 13 mai.

Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un împrumut pentru a intra sub incidența legii sunt: titularul creditului trebuie să fie consumator, nu profesionist, creditul la momentul acordării să nu depășească 250.000 de euro sau echivalent, iar imobilul ipotecat să fie cu destinația de locuință. În plus, în lege se menționează că împrumuturile acordate prin programul “Prima Casă” nu intră sub incidența actului normativ.

Legea se aplică și debitorilor care au fost deja executați silit sau celor care se află în procedură de executare silită.

Prevederile actului normativ se aplică atât creditelor în derulare, cât și celor viitoare și implică raporturile juridice dintre consumatori și instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare sau cesionarii creanțelor deținute asupra consumatorilor.

Băncile contestă pașii de urmat pentru darea în plată și caracterul retroactiv al legii.

Prealuare realitatea.net