Nivelul apei în barajul de acumulare din Botoșani, aproape de nivelul critic

Autoritățile din județul Botosani sunt în alertă și  se gândesc la ce este mai rău dacă precipitatiile abundente vor continua și în următoarele ore.

Barajul a fost proiectat să protejeze de inundaţii, municipiile Botoşani şi Iaşi.

Conform informatiilor furnizate de Administraia Bazinală de Apă, lacul de acumulare s-a umplut în proporţie de 86%, iar barajul a înmagazinat o cantitate impresionantă de 635 milioane de metri cubi. În zona frontului de barare nivelul apei a ajuns la 88,9 metri, în condiţiile în care o înălţime de 90 de metri implică luarea unor măsuri suplimentare.

De altfel, autorităţile au decis să mărească debitul de evacuare a apei din baraj de la 63,5 metri cubi pe secundă la 135. S-a luat această măsură pentru a goli lacul de acumulare şi a pregăti astfel barajul pentru următoarele ploi şi viituri. În ultimele ore ploile au făcut prăpad în Botosani. Străzile au fost blocate de apă, iar acoperișurile și copacii smulși de vânt au avariat mai multe mașini. În ultima lună din cauza inundațiilor, în județul Botoșani au fost produse pagube de peste 9 milioane de lei, iar autorităţile cer acum bani de la Guvern pentru despăgubiri

Powered by WPeMatico