Studiu: Vaccinul Pfizer/BioNtech ar putea fi eficient și în cazul noilor tulpini ale coronavirusului

Vaccinul anti-COVID-19 produs de companiile Pfizer și BioNtech ar putea fi eficient în cazul noilor tulpini ale coronavirusului, una dintre mutații fiind descoperită în Marea Britanie.

 Este concluzia unui studiu realizat de experții Pfizer și ai Facultății de Medicină de la Universitatea din Texas.

În cadrul studiului, au fost analizate mostre de sânge de la persoane deja vaccinate.

Deocamdată, experții apreciază că vaccinul pare eficace împotriva recentei mutații din Marea Britanie și a altor 15 analizate anterior.

Dacă niciuna din cele 16 mutații nu a avut impact semnificativ asupra efectului vaccinului, acest lucru nu înseamnă că o a 17-a nu ar putea afecta eficacitatea, notează autorii studiului, care spun că sunt îngrijorați de o altă mutație, cea descoperită în Africa de Sud.

Testele vor continua, anunță postul de televiziune CNBC. Într-o dezbatere, jurnaliștii se întreabă, având în vedere procesul greoi de vaccinare, dacă nu cumva am putea spera la o revenire la viața obișnuită abia iarna viitoare.

Din decembrie încoace, oamenii de știință au atras atenția că vaccinurile recent create ar putea să nu protejeze populația de noile tulpini, insistând asupra celei depistate în Africa de Sud.

Pfizer-BioNTech pe de o parte și Moderna, pe de alta, au transmis că, în caz de nevoie, serurile ar putea fi modificate destul de repede pentru a lupta cu noile mutații.


EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.
  • Iorgu Ianuși